Apandisit Nedir?

Apandisit, karın bölgesindeki bir organ olan apandisin iltihaplanması durumudur. Acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. İltihaplanma ilerlerse ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Ani başlayan şiddetli karın ağrısı ile kendisini belli eder ve cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Bu yazıda apandisit belirtileri, apandisit tedavisi ve apandisit ameliyatından sonra iyileşme süreci ile ilgili bilgi vereceğiz.

Apandisit, karnın sağ alt kısmında bulunan küçük, bağışıklık sistemiyle ilgili bir organdır. Apandisit, ortalama 9 cm boyutunda olan bir kesedir. Kalın bağırsağa bağlı bir organdır. Küçük yaşlarda boyutu daha büyüktür ve yaş ilerledikçe küçülür. Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmekle görevli olup, yetişkinlikte bir işlevi bulunmayan bu organ iltihaplandığında ciddi ağrıya ve komplikasyonlara neden olabilir. Cerrahi müdahale ile alınır. Bakteriyel bir durumdan dolayı meydana gelen apendiksin, patlamadan alınması gerekir. Apandisit patlaması oldukça sancılı ve ağrılı bir süreçtir.

Apandisit Ne İşe Yarar?

Apandisit, kalın bağırsağa bağlı olan bir organdır. Özellikle genç yaşlarda vücudun hastalıkla savaşmasına yardımcı olur. Yaş ilerledikçe vücudun bağışıklık sistemininin kendini geliştirmesi ile işlevini yitirir ve vücutta kapladığı alan da azalır. Bağışıklık sisteminin bir parçası olarak çalışır ancak iltihaplanması durumunda alınabilir. Bu nedenle alındığında hayati bir probleme neden olmaz.

Apandisit Nedenleri

Apandisit nedeni tam olarak bilinemeyen ancak iltihaplanma sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Apandistin gelişmesine yardımcı olan faktörler aşağıdaki gibi olabilir:

  • Apandis içinde bir tıkanma durumu sonucu bu hastalık oluşabilir. Apandis içerisindeki dışkı, yabancı cisim, enfeksiyon, o bölgede iltihaplanmaya yol açar.
  • Apandisin tıkanması, bakterilerin burada birikmesine ve enfeksiyon oluşmasına neden olabilir. Böylece iltihaplanır ve şişer.
  • Apandisin içerisinde bulunan lenfoid dokunun aşırı büyümesi veya enfeksiyonu, bu hastalığa neden olabilir.
  • Genetik faktörlerin de neden olduğu bilinir. Ailesinde hastalığın öyküsü olan kişilerde risk daha yüksek olabilir.
  • Chron, ülser gibi hastalıklar da bu soruna neden olabilir.

apandisit-nedir

apandisit-belirtileri-nedir

Apandisit Belirtileri

Apandisit, iltihaplandığı zaman halk arasında apandisit patlaması olarak da bilinen durum gerçekleşir ve kişinin vücuduna zarar vermemesi için ameliyatla alınabilir. Bu süreçte kişide ağrı başta olmak üzere belirli semptomlara neden olur. Bu belirtiler;

  • Şiddetli karın ağrısı,
  • İştah kaybı,
  • Ateş,
  • Mide bulantısı,
  • Kusma,
  • Kabızlık veya ishal,
  • Karında hassasiyet şeklinde görülebilir.

Apandisit Hangi Tarafta Olur?

Apandisit, vücutta gizemli bir bölgede yer alır ve çoğu insan apandisit nerede sorusuna cevap arar. Apendiks adı verilen, ince bağırsağın bitimi ve kalın bağırsağın başlangıcı arasında yer alan bir tüptür. Kör bağırsak olarak da bahsedilebilir çünkü bir girişi vardır ama çıkışı yoktur. Vücutta karın boşluğunun sağ alt tarafında bulunur. Kasıkların hemen üzerinde yer alır.

Apandisit Ağrısı

Apandisit ağrısı, apendiksin iltihaplanması sonucu oluşur. Vücudun karın bölgesinin sağ alt tarafında şiddetli bir ağrı şeklinde meydana gelir. Bu ağrı kişiden kişiye değişebilir ancak çoğunlukla zorlayıcıdır. Ağrı sıkıştırır bir özelliktedir. Ağrıyan bölgeye bastırmak, durumu daha da kötüleştirebilir. Apandisit ağrısı, apendiksin girişinin tıkanması ile kesenin içindeki bakterilerin basınç yapması nedeniyle oluşur.

Apandisit Patlaması

Apandisit patlaması halk dilinde kullanılan bir jargondur ve apandisitin iltihaplanması demektir. Apandisit patlaması, apandisitin iç kısmında tıkanma sonucunda boğulmasıyla karakterizedir. Patlama olarak adlandırılmasının sebebi, basınçla birlikte oluşan iltihabın şiddetli bir ağrıya neden olmasıdır. Bu ağrı keskin ve anidir; öksürmek, hapşırmak, hareket etmek ağrıyı daha da şiddetlendirebilir. Ciddi bir durumdur ve acil müdahale gerektirir. Belirtiler fark edildiği zaman mutlaka en yakın acile gidilmelidir.

apandisit-patlamasi

apandisit-hangi-tarafta-olur

Apandisit ile Benzer Şikayetlere Neden Olan Hastalıklar

Apandisit belirtilerine sahip insanların aklına ilk olarak benzer semptomlara sahip diğer hastalıklar gelebilir. Apandisit, karnın alt bölgesinde yer aldığı için ağrılar, kasık ağrısına da benzer niteliktedir. Mesane enfeksiyonları, yumurtalıklarda yaşanan kist gibi sorunlar, idrar yolu sorunları, bağırsak problemleri apandisit belirtileri ile aynı şekilde görülebilir. Bazı durumlarda idrar yolu enfeksiyonu ve bağırsak enfeksiyonu şikayetleri ile karıştırılabilir ve yanlış tedaviye maruz kalınabilir. Yanlış tedavi, apandisit ağrısını tedavi edemeyeceği için apandisit patlamasına neden olabilir.

Apandisit Tanısı Nasıl Konur?

Apandisit tanısı, öncelikle fiziksel muayene ile değerlendirilir. Doktor karın bölgesini inceleyerek, hastalığı değerlendirir. Kan testleri de apandistin iltihaplanmasına ilişkin bazı şeyleri tespit eder. Ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

Apandisit Tedavisi

Apandisit tedavisinde en önemli durum acil müdahale edilmesi gerektiğidir. Apandisit patladığı zaman içerisinde yer alan virüs ve bakteriler, karın içerisinde yayılarak kişide ateş, mide bulantısı, kusma gibi belirtiler oluşturur. Apandisitin bir an önce müdahale edilerek çıkartılması gerekir.

Apandisit tedavisi yöntemlerinden en sık uygulananı apendektomi ismi verilen cerrahi yöntemle apandistin çıkartılması işlemidir. Apandisit ameliyatı da denilen bu tedavi yöntemiyle açık veya kapalı yani laparoskopik işlem uygulanabilir. Bu ameliyat ile iltihaplanan apandisit çıkartılır. Karın içerisine dolan iltihap da temizlenir. Ameliyattan sonra diren adı verilen bir küçük bir tüp ile vücut boşluğuna dolan sıvı dışarıya boşaltılır.

Apandisit Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme süreci, kişinin genel sağlık durumuna, iltihabın ne kadar olduğuna, cerrahinin yönetimine göre değişir. Her bireyin iyileşme süreci farklı olabilir. Genelde apandisit ameliyatından sonraki birkaç hafta içinde hastalar günlük hayatlarına dönebilir.

Ameliyat genellikle birkaç saat sürer, sonrasında hastaya bir-iki gün hastanede yatış verilir. Ameliyat sonrasında karın bölgesinde ve kesinin yapıldığı yerde ağrı hissedilir. Ağrıyı yönetmek için ilaçlar önerilebilir. Ameliyattan hemen sonra hasta, sıvı gıdalarla başlar, yavaşça katı gıdalara geçiş yapar. Diyet planına hastanın uyması önemlidir.

Bu süreçte ilk günler dinlenmek önemlidir, zamanla hastalar fiziksel aktivitelerini artırabilirler. Ameliyat sırasında yapılan kesinin iyileşmesi için yara bakımı önemlidir. Hastanın iyileşme süreci boyunca düzenli kontroller yaptırması gerekir.

Apandisit olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Apandisit olup olmadığının anlaşılması için ağrıyan bölgeye, karnın sağ alt kısmına bastırılır. Acı daha da şiddetli hale gelir.

Apandisit tedavi edilmezse ne olur?

Apandisit tedavi edilmezse, kese şeklindeki apandisit patlayabilir ve karın içi boşluğa apandisit içerisindeki iltihap yayılır. Acil müdahale edilmesi gereken bir durumdur.

Apandisit hangi yaşlarda görülür?

Apandisit görülme yaşı genellikle 7-14 arasında gerçekleşse de her yaşta görülebilir.

Apandisit şüphesi varsa ne yapmalı?

Apandisit şüphesi olan bir kişi hemen bir doktora başvurmalıdır. Apandisit ameliyatı ile tedavi edilmelidir.

Apandisit ameliyatı zor mudur?

Apandisit ameliyatı basit bir işlemdir. Hasta 1 hafta içerisinde normal hayatına dönebilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir