Apandisit Tedavisi

Apandisit belli nedenler sonucunda tıkanma nedeniyle kesenin şişmesine, boğulmasına ve enfeksiyon kapmasına neden olmaktadır. En sonunda bu şişmiş kese patlayarak içindeki iltihap dolu sıvı karın boşluğuna yayılmaktadır. Apandisit erken tanı alıp hemen tedavi edilmesi gereken tıbbi bir durumdur. Apandisit, karnın sağ alt bölümündeki ağrı ile belirlenebilir. Bu belirti görüldüğünde mutlaka en yakın acile gidilmelidir.

Apandisit Tedavisi Nedir?

Apandisit tedavisi tek yöntem cerrahi ile apandisitin çıkartılmasıdır. Apandisit tedavisinde uygulanacak bu cerrahi işleme apendektomi ismi verilmektedir. Apandisit vakalarında antibiyotik tedavisi denenmiş ancak apandisitin tekrarlaması nedeniyle bu yöntem başarılı olamamıştır. Bu nedenle açık veya kapalı cerrahi tercih edilerek tedavi gerçekleştirilmektedir.

Apandisit Tedavisi Nasıl Olur?

Apandisit çocuklarda da görülen bir durumdur. Çocuklarda bağışıklık sisteminin daha tam olarak gelişememesi nedeniyle çoğunlukla apandisit patladıktan sonra tanı konulmaktadır. Çocuklarda apandisit tedavi yöntemi de cerrahidir. Açık veya laparoskopik cerrahi kullanılarak tedavi gerçekleştirilebilir. Çocuklardaki apandisit tedavisinin süreci, yetişkinlerdeki ile aynı ilerlemektedir.

Apandisit Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Apandisit tedavisinde ameliyat hastanın durumuna bağlı olarak 20-60 dakika arasında değişmektedir. Ameliyat süresini belirleyecek bazı unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar arasında en önemlisi, apandisit patlaması görülüp görülmediğidir. Ameliyat sırasında hasta daha önce ameliyat olmuşsa veya apendiks vücutta olması gereken yerde değilse ameliyatın süresi de değişmektedir.

apandisit-ameliyati

apandisit-tedavi-edilmezse-ne-olur

Apandisit Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Apandisit tedavi edilmediği durumda, apandisit patlaması ile iltihap karın içi boşluğuna yayılmaktadır. Tedavisi geciken hastalar için iltihap giderek yayılmakta ve tedavi daha da zorlaşmaktadır. Enfeksiyon karın zarına, bağırsaklara ve çevre dokulara yayılabilir. Apandisit patlamasından sonraki 24 saatte ameliyat yapılmalıdır. Hastada ağrı, apandisit patladıktan sonra azalabilir ancak birkaç saat sonra kaldığı yerden devam etmektedir. Ağrının azaldığı sürede sorunun geçtiğini düşünüp hastaneye gitmemek, bağırsakla ilgili daha kötü sağlık sorunlarının oluşmasına neden olmaktadır.

Apandisit Ameliyatı

Apandisit ameliyatı yani apendektomi yaygın olarak uygulanan bir operasyondur. Bu işlem ile apendiks denilen iltihaplanan bu kör bağırsak çıkartılır. Genel anestezi altında yapılmaktadır. Apendektomi, açık veya kapalı cerrahi ile yapılabilir. Bu tercih hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Hastanın yaşı, cinsiyeti, kilosu, vücut sağlığı, apandisit iltihabının derecesi gibi birçok faktör etkili olmaktadır. Apandisit ameliyatı ile çıkartılan bu kesenin kalın bağırsağa bağlı olan kısmına bir dikiş veya düğüm atılmaktadır.

Apandisit ameliyatında daha çok kapalı cerrahi yöntem yani laparoskopi tercih edilmektedir. Açık cerrahiye göre daha avantajlı bir işlemdir. Daha hızlı iyileşme süresi getirmektedir. Laparoskopi yöntemiyle yapılan ameliyatta karın bölgesinden açılan 3-4 delik ile cerrahi aletler ve kamera içeri girer. Hasta laparoskopi için uygun değilse açık cerrahi tercih edilmektedir. Açık ameliyatta karnın sağ alt tarafına büyük bir kesi yapılarak apandisite erişilmektedir. Karın içine yayılan enfeksiyon da temizlenmektedir.

Apandisit Ameliyatı Sonrası

Apandisit ameliyatı sonrasında çıkartılan apendiks patolojik olarak incelemeye gönderilir. Burada apandisitin neden oluştuğu, bir kanser durumu olup olmadığı değerlendirilmektedir.

Apandisit ameliyatı sonrası iyileşme birkaç hafta sürmektedir. Açık ameliyat sonrasında 6 hafta süre, aşırı aktiviteden uzak durulmalıdır. Laparoskopik ameliyat sonrası iyileşme süreci daha kolay olmaktadır. Laparoskopik ameliyattan bir gün sonra hasta taburcu edilmektedir. Birkaç gün ağrı olabilir ve gerektiğinde ağrı kesici ilaç kullanılabilir.

Ameliyattan sonra kabızlık durumu görülmemesi için lifli gıdalar tüketilmeli ve bol sıvı tüketilmelidir. Genel olarak da 4-5 hafta boyunca ağır kaldırma gibi durumlardan kaçınılmalıdır. Ameliyat sonrası beslenmeye temel gıdalardan devam edilmelidir. Sindirimi zor olabilecek besinlerden uzak durulmalıdır.

Apandisit nedir? Detaylı bilgi almak için tıklayın.

Bunlar da İlginizi Çekebilir