Hidrosel, erkek çocuklarda testis ile testisin bulunduğu torba arasında sıvı birikmes…
Devamını OkuHidrosel, testis etrafındaki normal sıvı miktarının artması sonucunda skrotum (torba) ve/veya kasıklarda görülen şişlikle belirginleşen bir durumdur. Genellikle ağrıya sebep olmaz. Hidrosel, özellikle yenidoğan bebeklerde sıkça görülür ve genellikle ilk yaş içinde çoğunluğu kendiliğinden geçer. Ancak, ilerleyen yaşlarda da hidrosel ortaya çıkabilir.
Hidrosel, vücutta bulunan sıvı dolu bir kesenin anormal bir şekilde genişlemesi durumudur. Halk arasında su fıtığı olarak da bilinir. Bazı çocuklarda testis ve testis torbası arasındaki boşluk, belirli miktarda sıvı birikimi için bir alan olabilir. Bu duruma hidrosel denir ve genellikle küçük yaştaki çocuklarda önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz. 2 yaşına kadar kendiliğinden geçebilir. İleri yaştaki erkeklerde de oluşabilir.
Hidrosel, sıvının karın boşluğuyla devamlılık gösterip göstermediğine bağlı olarak Nonkomünikan ve Komünikan olarak iki farklı tipe ayrılır.
Nonkomünikan hidroselde, bebek anne karnında gelişirken testis çevresindeki zarlar içinde karından gelen sıvılar bulunur. Normalde doğuma doğru bu sıvıların azalması veya kaybolması beklenirken, bazı durumlarda bu sıvılar kaybolmaz ve hidrosele yol açar.
Komünikan hidroselde ise testis ile karın arasındaki bağlantıyı sağlayan kanalın açık kalmasına bağlı olarak karın içi sıvılar testis etrafında birikir. Bu tip hidrosel daha çok ileri yaş grubunda görülür ve çocuk uyurken sıvı azalırken aşırı aktivite sonrası sıvı miktarı artabilir.
Hidrosel belirtileri çoğunlukla şişlik dışında bir belirti görülmez. Genellikle ağrı yoktur. Skrotumda şişlik ile kendini belli eder. Bazı kişilerde testis bölgesinde ve kasıklarda ağrı görülebilir. Günün ilerleyen saatlerinde testis torbaları büyüyebilir.
Belirtiler fark edildiğinde mutlaka doktora görünülmelidir. Testiste meydana gelen herhangi bir şişlik, tıbbi açıdan değerlendirilmelidir. Çünkü bu hastalık farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Testislere uygulanan baskı sonucu testisler kendi etraflarında dönerek acil müdahale gerektiren bir sorun gelişebilir. Yani hidrosel belirtileri aşağıdaki gibidir.
Hidrosel tanısı, testislerde görsel olarak şişlik olduğunda, hidrosel şüphesi doğabilir. Muayene sırasında el ile yapılan inceleme de tanıya yardımcı olabilir. Ayrıca, her iki testisin arkasından ışık tutarak farklı oluşumlar araştırılabilir. Işıkla yapılan muayene sırasında, hidrosel varsa, testisler sanki içten aydınlatılmış gibi ışığı yansıtacaktır. Ancak kitle veya fıtık durumunda ışık yansıması daha az olacaktır.
Hidrosel tanısı konulurken, hidrosel ile birlikte fıtık olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır. Hidrosel tanısını doğrulamak için ultrason görüntülemesi de kullanılabilir.
Hidrosel tedavisinde hastalığın ne zaman oluştuğu, tedavi planlamada önemli bir detaydır. Yenidoğanlarda yaygın olarak görülen hidrosel, genellikle nonkomünikan hidrosel olarak adlandırılır ve genellikle tedavi gerektirmez. Bu tür hidrosel vakalarının çoğu, bebek 1 yaşına geldiğinde kendiliğinden geçer. Ancak, geçmeyen vakalar 1 yaşında tekrar değerlendirilir.
Hidrosel ameliyatı, sıvı dolu kesenin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Anestezi lokal veya genel olarak tercih edilebilir. Cerrah, skrotum bölgesinde küçük bir kesi yapar, hidrosel kesesi içinde biriken sıvı dikkatlice boşaltılır ve drenajı yapılır. Bazı durumlarda hidrosel kesesi tamamen çıkarılabilir, böylece tekrar oluşma olasılığı azalır.
Hidrosel ameliyatı genellikle kısa süren ve komplikasyon riski düşük bir operasyondur. Ameliyat sonrasında bölgeye pansuman yapılır, ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. İyileşme süreci genelde hızlıdır, kişiler birkaç gün içerisinde günlük aktivitelerine dönebilirler.