İnmemiş Testis

inmemis-testis-ameliyati

İnmemiş Testis Ameliyatı

İnmemiş testis, doğumsal bir anomali olarak karşımıza çıkar. Doğumdan sonra kendiliği…

Devamını Oku
gec-kalinmis-inmemis-testis

Geç Kalınmış İnmemiş Testis

İnmemiş testis, erkek bebeklerin doğduklarında testislerinin normal yerleşim yerine i…

Devamını Oku

İnmemiş testis (kriptorşidizm), testisin doğumdan önce torbaya (skrotum) inmemesine denir. Genellikle tek taraflıdır, ama olguların %10’unda çift taraflı olarak karşılaşılır.

Testisler, fetüsün anne karnında gelişimi esnasında böbrek civarında oluşmaya başlar. Normal fetüsün gelişiminin son birkaç ayında, testisler karından kasıkta tüp halindeki bir kanaldan (kasık kanalı) geçerek torbaya iner. Bu sürecin herhangi bir aşamasının durması veya testisin bir yerde takılması inememiş testis ile sonuçlanır.

İnmemiş testis, erkek çocuklarda sık karşılaşılan doğumsal anomalilerden biri olup her 100 erkek bebekten 3’ünde görülebilmektedir. Bununla birlikte prematüre doğan erkek bebeklerde bu oran %35’lere, 1500 gram altında doğan erkek bebeklerde ise %60’lara kadar çıkmaktadır.

Çoğu zaman inmemiş testis yaşamın ilk birkaç ayında kendiliğinden uygun pozisyona doğru yol alır. Dolayısıyla doğumda inmemiş testis saptanan bebeklerin 3. Ayında tekrar kontrolü yapılmalıdır.

İnmemiş Testis Belirtileri

Bir testisin olması gereken yer olan torbada görülmemesi veya hissedilmemesi inmemiş testisin ana belirtisidir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

İnmemiş testis, genellikle bebeğin doğumundan kısa bir süre sonra yapılan rutin muayenelerinde tespit edilir. Bir çocuk üroloğunun takibine girilmelidir. Bebek 4 aylıkken testis testis torbaya doğru hareket edip yerleşmemiş ise, sorun muhtemelen kendi kendine düzelmeyecektir.

Daha bebekken inmemiş testis tedavisi, kısırlık ve testis kanseri gibi yaşamın ileriki dönemlerinde karşılaşma riski olan komplikasyonları ortadan kaldıracaktır.

Bazen de doğumda testislerin inmiş olduğu bebeklerde ilerleyen yaşlarda veya ergenlik öncesi dönemde testisler torbada olmadığı saptanabilir. Bu durum şunları gösterebilir:

  • Retraktil testis veya utangaç testis: Testisler kasık ile torba arasında gidip gelmektedir. Bu genellikle testislerin etrafında bulunan karın kaslarına ait kasların aşırı kasılmasına bağlıdır. Bu testisler muayene esasında kolaylıkla torbaya indirilir ve orada kalır.
  • Asending testis/Asansör testis/Sonradan gelişen inmemiş testis: Testisler bebek iken torbaya inmiştir ama bebek büyüdükçe veya boyu uzadıkça kasıklara doğru geri çekilmiştir.

 

inmemis-testis-tedavisi

 

İnmemiş Testisin Nedenleri

İnmemiş testisin kesin nedeni bilinmemektedir. Genetik yatkınlık, annenin sağlığı ve diğer çevresel faktörler, testislerin gelişimini etkileyebilecek hormonsal nedenler, fiziksel faktörler veya o bölgedeki sinirlerin aktivite bozuklukları testislerin inmemesine neden olabilir.

İnmemiş Testis Risk Faktörleri Nedir?

Yenidoğanda inmemiş testis riskini artırabilecek faktörler şunlardır;

  • Düşük doğum ağırlığı
  • Prematürite
  • Ailede inmemiş testis veya diğer genital gelişim anomaliler varlığı
  • Fetüsün büyümesini etkileyebilecek durumlar; Down Sendromu veya Karın Duvarı anomalileri
  • Hamilelik esansında alkol tüketimi
  • Annenin sigara tüketmesi veya sigara dumanına maruz kalması

Komplikasyonlar / İstenmeyen Durumlar

Testislerin normal bir şekilde gelişip çalışabilmeleri için normal vücut sıcaklığından biraz daha soğuk ortamda olmaları gerekir. Torba/skrotum testislere bu soğuk ortamı sağlamaktadır. Dolayısıyla olması gereken yerde olmaması, daha yukarı seviyede veya karın içinde olması testislerin sıcağa maruziyetini arttıracaktır. Bu durum;

Testis kanserleri: Testis kanseri genellikle testisteki olgunlaşmamış sperm üreten hücrelerde başlar. Bu hücrelerin kansere dönüşmesine neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. İnmemiş testisi olan erkeklerde testis kanseri riskinin yüksek olduğu bilinmektedir. Testis ne kadar yukarıda yerleşimli ise yani karın içi yerleşimli olanlar kasıkta yerleşimli olanlara oranla daha yüksek kanser gelişme riskine sahiptir. Operasyon ile düzeltilmesi bu riski azaltabilir ama ileri yaşlarda kanser gelişme riskini tam olarak ortadan kaldırmayacaktır.

Fertilite problemleri: İnmemiş testislerde sperm sayı ve kalitesi düşmektedir, bu durum çocuk sahibi olma olasılığını azaltmaktadır. İnmemiş testis tedavisinin erken dönemde yapılması bu olası riski azaltacaktır.

Testis torsiyonu/dönmesi: Testis kendini besleyen damarların etrafında dönmesi sonucu gelişen bir durumdur. Kana akımın esilmesi testisin bozulmasına neden olacaktır. Oldukça ağrılı olan bu durumda erken dönemde müdahale ile kan akımı normale döndürülebilir. Geç kalınmış olgularda testis canlılığını yitirmektedir. Testis torsiyonu inmemiş testisli olgularda norma testislilere göre 10 kat daha fazla görülür.

Travma: Kasıkta bulunan testis kasık kemiği ile deri arasında sıkışık kaldığında travmaya açıktır.