Kasık Fıtığı Ameliyatı

Kasık fıtığı nedir? Kasık fıtığı kasık bölgesindeki karın duvarının zayıf bir tarafından yağ dokusunun çıkarak fıtık oluşturması ve şişlik şeklinde görülmesidir. Karındaki yağ dokusu veya çevredeki bağırsak gibi organlar fıtıklaşabilmektedir. Kasık bölgesindeki şişlik, ayakta durunca belli olmakta ve yatar pozisyonda geçmektedir. Kasık fıtığının ilaçla bir tedavisi yoktur, cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatı fıtıklaşan organı veya o fıtıklaşan keseyi ait olduğu yere yerleştirmek ve kasık fıtığına neden olan zayıflığı kuvvetlendirmeyi amaçlayan bir operasyondur. Kasık fıtığı ameliyatında geçmiş dönemlerde zayıf bölgeyi kapatacak şekilde dokuları dikme işlemi yapılırken; günümüzde zayıf bölgeleri sentetik yamalar ile onarma işlemi yapılmaktadır. Sentetik yama kullanımının uygun olmadığı durumlarda doku ile onarım yapılmaktadır.

Kasık fıtığında açık cerrahi ve laparoskopik cerrahi kullanılmaktadır. Açık cerrahi kullanılan operasyonlarda; 5 santimlik bir kesi yapılarak karın duvarındaki zayıflık belirlenmektedir. Sonrasında fıtıklaşan kese karın içerisinde yerleştirilerek zayıf olan alan istenilen yöntemle kapatılmaktadır. Açık cerrahi spinal anestezi denilen sadece belden aşağısının uyuşturulduğu yöntemle gerçekleştirilmektedir.

Kasık fıtığında laparoskopik yöntemle gerçekleştirilen operasyonlarda ise; hastanın göbek bölgesinden açılacak milimetrik kesiler ile cerrahi aletler yerleştirilmektedir. Açık cerrahideki gibi fıtıklaşan kese karın içine yerleştirilip doku onarımı karın zarı ile kas arasına yapılmaktadır. Laparoskopik yöntemli ameliyatlar genel anestezi altında gerçekleştirilmektedir.

Laparoskopik Kasık Fıtığı Ameliyatı Kimlere Yapılır?

Kasık fıtığı ameliyatları genellikle laparoskopik yöntemle uygulanmaktadır. Eğer fıtık çok büyümüşse açık ameliyat tercih edilebilir. Genellikle laparoskopinin tercih edilme nedeni de hastanın iyileşme süresini kısaltması, herhangi bir komplikasyon riskini azaltması, hastanın ağrı ve rahatsızlık hissini minimuma indirmesi olarak sayılmaktadır.

Hastada her iki tarafta da kasık fıtığı varsa, laparoskopik yöntemle ikisi bir arada tedavi edilebilmektedir. Bu işlem açık cerrahide çok fazla risk barındırmaktadır. Günlük hayata kısa sürede dönmek isteyen, sporla uğraşan kişiler için laparoskopik yöntemle tedavi önerilmektedir. Eğer kasık fıtığıyla beraber başka bir ameliyatın da yapılması gerekiyorsa bu mümkündür.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Öncesi Ne Yapılmalı?

Kasık fıtığı ameliyatı öncesinde hastanın ameliyata hazırlığı yapılmaktadır. Hastaya ameliyatla ilgili bilgilendirmeler, riskler aktarılmaktadır. Sonrasında hasta anestezi uzmanı tarafından muayene edilmektedir. Anestezi almakla ilgili bir sorun olup olmayacağı değerlendirilmektedir. Hastanın kan sulandırıcı ilaç kullanması kanama riskini artırabileceği için ameliyattan önce ilaçlar kesilmelidir. Kasık fıtığı ameliyatı için aç olmak gerekebilir. Doktorunuz size ameliyattan önce dikkat etmeniz gerekenler hakkında bilgi verecektir.

kasik-fitigi-ameliyati

kasik-fitigi-ameliyati-nasil-yapilir

Kasık Fıtığı Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kasık fıtığı ameliyatının süresi; hastadaki fıtığın büyüklüğüne, ameliyatın hangi yöntemle yapılacağına göre değişmektedir. Laparoskopi ile gerçekleştirilen kasık fıtığı ameliyatı ortalama 30 dakika sürmektedir. İki tarafta da kasık fıtığı olan hastalarda bu süre uzamaktadır. Fıtığı büyük olan hastalarda veya fıtık büyüdüğü için şişlik artık torbalara doğru inen hastalarda ameliyat daha çok tecrübe gerektireceği için ameliyat süresi daha uzun sürmektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyat Edilmezse Ne Olur?

Kasık fıtığı, ameliyat edilmediği zaman sağlık sorunlarına yol açabileceği için ertelemeden tedavi edilmelidir. Kasık fıtığı ağrı ve rahatsızlık hissine de neden olur. Bu ameliyat ertelendikçe farklı organlara da zarar verilebilir. Kasık fıtığı bağırsaklardaki kan akışını azaltabilir veya bağırsaklara ciddi zarar verebilir. Fıtığın oluştuğu bölge büyüyüp genişleyebilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskleri

Kasık fıtığı ameliyatında diğer ameliyatlarda olduğu gibi riskler bulunmaktadır. Kanama, kanın birikmesi, yara yerinde enfeksiyon, anestezi riskleri gibi riskler bulunmaktadır. Kasık bölgesindeki damarlar yaralanabilir, sinirlere zarar verilebilir. Erkeklerdeki kasık fıtığında da üreme kanallarına zarar verilebilir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Sonrası Süreç

Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında bakım oldukça önemlidir. Doktorunuzun bu konuda size söylediği önerilere mutlaka uymanız gerekmektedir. Ameliyat bölgesinde oluşabilecek enfeksiyonu önlemek için kesi bölgesinin temiz ve kuru tutulması gerekmektedir. Ameliyat sonrasında vücudu yormamak ve dinlenmek önemli bir konudur. Kabızlığın da önlenmesi için lifli gıdalar açısından zengin beslenmek ve bol sıvı tüketmek gerekmektedir.

Kasık Fıtığı Ameliyatı Fiyatları

Kasık fıtığı ameliyatı ne kadar? Kasık fıtığı ameliyatıhastanın durumuna ve doktorun tecrübesine bağlı olarak değişmektedir. Hastadaki fıtığın büyüklüğü, hangi ameliyat yönteminin tercih edileceği, doktorun bu alandaki tecrübesi gibi faktörler, ameliyat fiyatları üzerinde etkilidir. Kasık fıtığı ameliyatı fiyatları hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Ahmet Güven ile iletişime geçebilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kasik-fitigi-nedir

Kasık Fıtığı Nedir?

Kasık fıtığı, kasık bölgesindeki zayıf noktalardan iç organların dışarıya sarktığı bi…

Devamını Oku