Sünnet Ameliyatı

Sünnet ameliyatı, erkek çocukların penisin uç kısmını kaplayan deri kısmının cerrahi işlemle çıkarılması işlemidir. Bu ameliyat dini, kültürel veya tıbbi nedenlerle gerçekleştirilir. Genellikle lokal anestezi ile gerçekleştirilir yani bölgesel olarak uyuşturulur. Cerrahide penisin uç kısmını kaplayan katman özenle kesilerek çıkartılır. İyileşme sürecinde enfeksiyon kapmamaya dikkat edilmelidir. Özenli bir bakım gerekir.

 

Sünnet Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Sünnet ameliyatında cerrahi işleme öncesinde genital bölgenin uyuşturulması ile başlanır. Sonrasında işlem ortalama 15 dakika civarında sürmektedir. Bu süre cerrahın deneyimine, ameliyatın hangi yöntemle yapılacağına bağlı olarak değişebilir. Ameliyat sonrasında iyileşme sürecine de önem vermek gerekir. Kanama, enfeksiyon gibi istenmeyen durumlar için önlem alınmalıdır.

Sünnet Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sünnet ameliyatı için hasta hazırlık kısmında ameliyat bölgesi uyuşturulur. Penisin uç kısmındaki deri bir cerrahi alet kullanılarak kesilir. Kesilen deri, ameliyatın yapılacağı yönteme göre farklı teknikle çıkartılır. Kanama olmaması için gereken önlemler alınır. Kendiliğinden eriyen dikişler atılır. Ameliyat sonrasında yara yerinin bakımı ve hijyen önemlidir.

Sünnet için farklı ameliyat yöntemleri mevcuttur. Geleneksel yöntem en çok kullanılandır ve bu tekniklerin kullanımı doktorun tecrübesine göre değişir.

Sünnet Ameliyatının Avantajları ve Dezavantajları

Sünnet ameliyatının avantajları ve dezavantajları, ameliyatın neden yapıldığına ve çevrenin kültürüne bağlı olarak kişiye göre değişen bir durumdur. Genel olarak avantajlar arasında;

  • Sünnet ameliyatı olan kişinin hijyen ve temizlik açısından kolaylık yaşadığı,
  • İdrar yolu enfeksiyonlarının azaldığı,
  • Penis ucu derisinin yani sünnet derisinin altında cilt problemleri yaşandığını ve sünnetle beraber bunun ortadan kalktığı,
  • Penis kanseri riskinin azalabileceği hakkındaki araştırmaların bulunduğu sıralanır.

Sünnet ameliyatının dezavantajları arasında da;

  • Sünnet ameliyatı sonrası ağrı, şişlik, rahatsızlık hissi yaşanması,
  • Sünnet ameliyatının da bazı riskleri taşıması,
  • Penisin görünümünün etkilenmesi,
  • Cinsel duyumların değiştiğinin veya azaldığının söylenmesi,
  • İyileşme sürecinin zorlu geçmesi gibi dezavantajlar sıralanabilir.

sunnet-ameliyati-nasil-yapilir

sunnet-icin-en-dogru-yas

Sünnet İçin En Doğru Yaş

Sünnet için en doğru yaş diye bir durum söz konusu değildir. En doğru zaman; çocuğun psikolojik olarak etkilenmediği, anne-babanın ameliyat sonrası bakım için müsait olduğu zaman denilebilir. Yenidoğan döneminde yapılan sünnet hem bebek hem bakımını yapacak kişi için rahat geçirilen bir dönemdir. Bebeklerin bağışıklık sistemi tamamen gelişmediği için bu dönemde hızlı bir iyileşme süreci geçirilir. Doğumdan sonraki 4-6 haftalık dönemde komplikasyon riski daha azdır.

3-6 yaş arasındaki çocuklar kendini tanıma döneminde oldukları için bu dönemde yapılacak sünnet ameliyatı çocuğun psikolojik olarak olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu dönemdeki sünnet ameliyatı çok önerilmez. 6 yaş sonrasındaki çocuklarda sünnet yapılabilir. Bu dönem genellikle kültürel olarak sünnet düğünü gibi bir aktivite yapılması için aileler tarafından tercih edilir. Sünnet yaşının belirlenmesinde kültürel ve dini nedenlerin yanında tıbbi nedenler de önemlidir. Herhangi bir hastalık sonucu sünnetin tıbbi olarak yapılması gerekebilir.

Sünnet İşlemi Nasıl Yapılır?

Sünnet kısa süren bir işlemdir ve hastane şartlarında steril bir ortamda yapılmalıdır. Anestezi uygulanarak yapılan sünnet işlemi, penisin ucundaki sünnet derisi denilen cilt dokusunun kesilerek çıkartılmasıdır. Sünnete engel bir penis probleminin olmadığı erkek çocuklarda sünnet işlemi gerçekleştirilebilir. Bir hastalık, doğumsal bir anomali mevcutsa, hastalığın tedavisi sırasında sünnet işlemi de gerçekleştirilmiş olur.

Klasik cerrahi yöntemde sünnet derisi kesilerek uçlar birbirlerine dikilir. Eriyebilen dikişler kullanılır ve dikiş alınmasına gerek kalmaz. Çoğunlukla bu yöntem tercih edilir. Lazer veya koter ile sünnet derisinin kesildiği bir yöntem de bulunur. Ancak bu yöntem ile kalıcı hasarlar bırakılabileceği için çok tercih edilmez. Çan yöntemi de yeni doğan bebeklerde uygulanır ve iki metal plaka arasında sünnet derisi sıkıştırılır, geriye kalan bölüm kesilir. Kanama olmadığı için bazı cerrahlar bu şekilde işlem uygular.

Sünnet Ne Zaman Yapılmalıdır?

Sünnet zamanı, bebeklerin yeni doğduğu ilk birkaç günde yapıldığı gibi ilk bir aylık dönemde de yapılabilir. Bu süreçte yapılmayan sünnet bebeğin 4-18 aylık olduğu dönemlerde gerçekleştirilebilir. Bundan sonra 6 yaşına kadar olan dönemde çocuklara sünnet yapılması önerilmez. Bu yaş aralığındaki çocuklar kendi cinsiyetlerini ve cinsel organlarını tanıma yaşındadır. Cinsel organı ile ilgili yapılacak cerrahi bir işlem çocukları olumsuz etkileyebilir. Çocuğun sağlıklı bir iletişim kurabileceği yaşı beklemek doğru olan durumdur.

Sünnet Sonrası Bakım

Sünnet sonrası bakım; ameliyatın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi ve enfeksiyon riskinin azaltılması için oldukça önemlidir. Sünnet sonrasında ilk günlerde şişlik, hafif ağrı, rahatsızlık hissi normaldir. Rahat kıyafetler giyilmeli ve sünnet bölgesi temiz tutulmalıdır. Sabun veya başka temizleyici kullanılmadan önce doktora danışılmalıdır. Bu süreç bir iki hafta sürebilir, çocuğun rahat bir durumda olduğundan emin olunmalıdır.

Sünnetin Faydaları Nelerdir?

Sünnetin faydaları, dini ve tıbbi olarak değerlendirilebilir. En öncelikli olarak temizlik açısından kolaylık sağlaması önemli bir faydadır. Sünnet derisinin altında bakteri ve kirlerin düzenli olarak temizlenmesi gereklidir. Bu durum ortadan kalktığında hijyen konusunda rahatlık yaşanır. İdrar yolu enfeksiyonu açısından da koruyucu bir etkisi vardır. Bu deride biriken bakterilerin enfeksiyon oluşturma riski yüksektir ve sünnet ile beraber bu risk azalır. Sünnetin HPV’den koruduğu da araştırmalar sonucu bilinmektedir.

Sünnet olmak kaç günde iyileşir?

Sünnetin iyileşme süresi yaşa göre değişebilir. Daha küçük çocuklarda bir hafta sürerken büyük çocuklarda bu süre iki katına uzayabilir.

Sünnet olan çocuğun acısı nasıl geçer?

Sünnet sonrası anestezi etkisi 2-3 saat sonra geçer ve ağrı başlar. Sünnet sonrası acı; ağrı kesici şuruplar ile geçirilebilir.

Sünnet genel anestezi mi lokal anestezi mi?

Bu sorunun cevabı çocuğun yaşına göre değişmektedir. Çoğunlukla genel anestezi yaşı büyük çocuklarda kullanılır. Yeni doğan bebeklerde lokal anestezi yapılabilir.

Sünnetten sonra ne zaman çiş yapar?

Sünnetten sonra ilerleyen saatlerde ağrı azalınca çocuk mutlaka idrarını yapmalıdır. Bu süre 12 saati geçmemelidir. Eğer geçerse mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Sünnet en çabuk nasıl iyileşir?

Sünnetin hızlı iyileşmesi için çocuğun sünnet sonrası dinlenmesi, aşırı hareket etmemesi ve bakımın iyi yapılması yeterlidir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sunnet-yontemleri

Sünnet Yöntemleri

Sünnet, penis ucunu kaplayan derinin cerrahi yöntemlerle alınması işlemidir. Çok eski…

Devamını Oku
peygamber-sunneti-tedavisi

Peygamber Sünneti Tedavisi

Peygamber sünneti, tıbbi terimle hipospadias diye anılmaktadır. Erkek çocuklarda görü…

Devamını Oku