Yenidoğan Sünneti

Yenidoğan sünneti bebeğin doğduğu ilk zamanlarda yapılan sünnet işlemine denir. Birçok avantajı bulunduğu için sıklıkla tercih edilir. İleri zamanlarda yapılacak sünnet, çocuk için psikolojik sorunlar yaratabilir. Bu nedenle yenidoğan sünneti hem kısa sürede gerçekleştirilir hem de iyileşme süreci rahat geçer. Lokal anestezi ile yapılır. Yenidoğan sünneti nasıl yapılır? Yenidoğan sünneti avantajları gibi soruların cevabı için yazının devamını okuyabilirsiniz.

Yenidoğan Sünneti Nedir?

Yenidoğan sünneti, erkek bebeklerin doğumlarının hemen ardından penisin üstündeki fazla cilt ve mukozanın kesilerek çıkarılması işlemidir. Genellikle doktorların da sünnet için önerdiği bir dönemdir. Yenidoğan dönemde yapılan sünnetin birçok avantajı bulunur. Bebeğin hızlıca iyileşmesi ve bir risk taşımaması bu dönem için önemlidir.

Sünnet dini, kültürel veya sağlık nedenleriyle tercih edilebilir. Dini bir ritüel, hijyen bakımından faydasından dolayı veya bir sağlık sorunundan dolayı sünnet yapılabilir. Yenidoğan bir bebeğe sünnet yapılması, bebeğin hızlı iyileşmesinden dolayı tercih edilebilir.

Yenidoğan Sünneti Nasıl Yapılır?

Yenidoğan sünneti, steril bir ortamda uzman bir doktor tarafından yapılmalıdır. Yenidoğan dönemde yapılacağı için anestezi olarak lokal anestezi yeterli olacaktır. Bebek sırt üstü, rahat bir pozisyonda iken penis bölgesi steril edilir, temizlenir. Penis başı ile üst deri arasındaki bağlantı noktası kesilir. Fazla deri çıkartılır. Sünnetin hangi yöntemle yapıldığına bağlı olarak dikiş kullanılabilir. Rahat bir bez veya bandaj kullanılır. Enfeksiyon riskinin ortadan kalkması için antibiyotik kullanılabilir. İlk birkaç gün hafif kızarıklık ve şişlik görülebilir ama çok kısa bir sürede iyileşme gerçekleşir.

Yenidoğan Sünneti Ne Zaman Yapılmalı?

Yenidoğan sünneti, bebek doğduktan sonra ilk birkaç gün içerisinde yapılabilir. Bir aylık bebeklerde lokal anestezi ile bu işlem uygulanabilir. Daha yeni doğmuş olmaları, hızlı ve rahat bir şekilde iyileşmelerini sağlar. Bu süreçte sünnet olmayan bebekler 4 ay ile 18 ay arasında da operasyonu rahat atlatabilirler. Eğer bir buçuk yaşından sonra bebek artık ayaklanmaya başladığı dönemde yapılırsa, operasyon sonrası bakım zor olabilir. Bu nedenle yenidoğan dönem ile 1,5 yaşa kadar olan aralıkta sünnet edilmesi önerilir.

Bu süreden sonra çocuk yürüyecek, büyüyecek ve bedenini tanıma sürecine girecektir. Psikolojik olarak zorlanabileceği düşünülerek 6 yaşına kadar olan süreçte sünnet önerilmez. Çocuk 6 yaşından sonra sünnet edilebilir.

Yenidoğan Sünneti Ne Kadar Sürer?

Yenidoğan sünneti işlemi kısa bir sürede yapılmaktadır. Genellikle ortalama 15-30 dakika arasında işlem gerçekleştirilir. Yenidoğan sünneti olduğu için bebeğin en hareketsiz olduğu, hazırlık sürecinin bile kısa sürdüğü bir işlemdir. 6 yaş üzeri çocuklarda öncelikle çocuğa sünnet hakkında bilgi vermek, onu rahatlatmak gerekebilir. Bu nedenle işlem büyük çocuklarda hazırlık süreciyle birlikte daha uzun süre gerektirebilir.

Yenidoğan Sünneti Neden Yapılır?

Yenidoğan sünneti, farklı kültürlerde farklı nedenlerle yapılabilir. Öncelikle dini boyutu daha sık karşılaştığımız bir nedendir. Bazı kültürlerde de yenidoğan sünneti uzun süredir devam eden geleneklerin bir parçasıdır. Bunun haricinde sünnet, bazı insanlar tarafından hijyen ve sağlık faydaları nedeniyle tercih edilir. Sünnet sonrası, penis daha kolay temizlenebilir ve idrar yolu enfeksiyonlarının riski azalabilir. Bazı araştırmalara göre de sünnet olan kişilerde HIV gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların yayılma riski azalmaktadır.

Yenidoğan sünneti, bu nedenlerle farklı topluluklarda ve bireyler arasında tercih edilen bir uygulama olabilir. Tıbbi bir durum olan hipospadias sorununda da tedavi için yapılan ameliyatta sünnet derisi kullanılabilir.

yenidogan-sunneti-avantajlar

yenidogan-sunneti-nasil-yapilir

Yenidoğan Sünneti Avantajlar

Yenidoğan sünnetinin bebek ve ailesi için birçok avantajı bulunur. Özellikle idrar yolu enfeksiyonu bebeklerde görülme riski yüksek bir durumdur. En büyük avantaj bunun önlenmesidir.

  • İdrar yolu enfeksiyonu riski azalabilir.
  • Penis daha kolay temizlenir.
  • Kanama gibi komplikasyonlar nadir olarak görülür.
  • Bakımı oldukça kolaydır.
  • İyileşme süresi hızlıdır.

Yenidoğan Sünnetini Kimler Yapabilir?

Yenidoğan sünnetini mutlaka bir uzman doktor yapmalıdır. İşlemi gerçekleştirmesi gereken kişi bir çocuk cerrahı veya çocuk ürolojisi doktoru olmalıdır. En önemli noktalardan birisi steril bir ortamda yapılmasıdır. Bebek için uygun bir lokal anestezi uygulanmalı ve işlem sonrası bakımı profesyonel bir şekilde yapmalıdır. Bir sağlık profesyonelinin dışında, deneyimsiz kişiler tarafından gerçekleştirilen sünnet, enfeksiyon veya diğer komplikasyonlar gibi risklere yol açabilir. Bu nedenle, yenidoğan sünneti işlemi için mutlaka uzman bir sağlık profesyoneli seçilmelidir.

Yenidoğan Sünneti Hangi Durumlarda Yapılmamalı?

Yenidoğan sünneti, bazı sakıncalı durumlarda uygulanmamalıdır. Bu durumlar aşağıdaki gibi sayılabilir:

  • Bebek prematüre olarak doğmuşsa,
  • Yenidoğan sarılığı görülürse,
  • Bebekte bir hastalık bulunuyorsa,
  • Ailede hemofili hastalığı varsa,
  • Hipospadias gibi ameliyatla düzeltilmesi gereken hastalık görülüyorsa, sünnet derisi bu ameliyatta kullanılabileceği için sünnet uygulanmayabilir.

Yenidoğan Sünneti Ne Zamana Kadar Yapılır?

Yenidoğan sünneti ne zaman yapılacağı birçok tercihe bağlı olarak değişebilir. Sünnetin en ideal görülen zamanı bebek doğduktan hemen sonra veya ilk birkaç hafta içinde yapılmasıdır. Sünnetin bir yaş sınırlaması yoktur, istenilen zamanda yapılabilir ancak hem tıbbi açıdan hem de çocuğun psikolojik sağlığı açısından doktorunuz belirli dönemleri önerebilir. Bunlar dikkate alınarak sünnet işlemini yaptırabilirsiniz. Yenidoğan sünneti, çocuğun doğduğu zamandan 18 aylık olana kadar ki süreçte yapılabilir.

Yenidoğan Sünneti Fiyatı

Yenidoğan sünneti fiyatı, doktorun tecrübesine dayalı şekilde değişkenlik gösterebilir. İşlemi yapacak doktor ne kadar deneyimli ise ücret farklılaşabilir. Doktorun bulunduğu konum, kullandığı cerrahi aletlerin kalitesi, fiyat üzerinde etkilidir. Bu nedenle Doç. Dr. Ahmet Güven yenidoğan sünneti fiyatı hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Yenidoğan sünneti öneriliyor mu?

Yenidoğan dönemde bebeğin herhangi bir sağlık sorunu yoksa, sünnet edilmesi iyileşme sürecinin rahat geçmesini sağlar. En çok önerilen dönemdir.

1 aylık bebek sünneti kaç günde iyileşir?

Yenidoğan sünnetinde, genellikle 48 saat içerisinde iyileşme görülmektedir.

Sünnet olan bebek bakımı nasıl olmalı?

Sünnet olan bebeğin bezi kapalı tutulmalı, pipi açıkta kalmamalıdır. Doktorun önerdiği kremler uygulanmalıdır.

Sünnet en çabuk nasıl iyileşir?

Bebek günlük olarak banyo yaptırılabilir, doktorunuzun verdiği kremler de düzenli olarak kullanılabilir.

Yenidoğan sünneti zor mu?

Yenidoğan sünneti basit ve risk seviyesi en düşük işlemlerden birisidir. Steril şartlarda, uzman kişilerce yapıldığı zaman çok rahat bir operasyon geçirilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

peygamber-sunneti-tedavisi

Peygamber Sünneti Tedavisi

Peygamber sünneti, tıbbi terimle hipospadias diye anılmaktadır. Erkek çocuklarda görü…

Devamını Oku
sunnet-ameliyati

Sünnet Ameliyatı

Sünnet ameliyatı, erkek çocukların penisin uç kısmını kaplayan deri kısmının cerrahi …

Devamını Oku